Terug

Finale ontwerpwedstrijd Duurzame Wijk

Duurzaam ontwerp door leerlingen!

Woensdag 16 juni 2021 was de finale van de ontwerpwedstrijd “Duurzame Wijk”. Afgelopen maanden bedachten leerlingen van het Ashram college en het Groene Hart Lyceum creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige wijk in de Noordrand, of voor een bestaande wijk: Ridderveld of het Stadshart. Het team van het Groene Hart Lyceum bestaande uit Sam, Xandrien, Jetze, Morris en Lisa won de ontwerpwedstrijd.

Online verdediging

De jury onder leiding van Erik van Zuylen, wethouder Duurzaamheid, stelde alle deelnemers vragen over hun pitches en ontwerpen. ‘Dit project is zo bijzonder omdat het gaat over de “echte” onderwerpen in de gemeente. Duurzaamheid is de toekomst en deze leerlingen zijn dat ook. Ik ben onder de indruk  van de mooie verfrissende ideeën en hoop dat we daar in de toekomst wat mee kunnen doen’, aldus wethouder van Zuylen.

In het ontwerp hebben de leerlingen gekeken naar het vergroten van de biodiversiteit, de gevolgen van een veranderend klimaat, maar ook naar de toekomstige energievoorziening, fijn wonen, een duurzame voedselvoorziening en duurzame mobiliteit.

 Stroom door waterkracht uit de regenpijp

Het winnende ontwerp viel op vanwege de professionele presentatie en het integrale ontwerp. De indeling van de wijk was creatief en het gebruik van verschillende materialen maakten het een sterk ontwerp. Zo hadden de leerlingen bijvoorbeeld nagedacht hoe het principe van een kamelenvacht toegepast kan worden voor isolatie van de woningen. Ook hadden ze een innovatief idee om gebruik te maken van de waterkracht in de regenpijp voor stroomvoorziening. Het team toonde veel kennis over meerdere thema’s en had goed gekeken naar de omgeving.

De andere ontwerpen vielen op vanwege de aandacht voor natuurbeleving, elektrische mobiliteit, voedseltuinen en de inzet van kleine windmolens. Ook het witte asfalt, de windwokkels en de fontein met zonnepanelen spraken tot de verbeelding.

Over Duurzame Wijk

Ongeveer 100 leerlingen van het Groene Hart Lyceum en het Ashram College startten in maart van dit jaar met de ontwerpwedstrijd duurzame wijk. Na een kick-off met een quiz over duurzaamheid in Alphen aan den Rijn en een meeting met experts van de gemeente, gingen ze in groepen aan de slag. Dit jaar is de wedstrijd voor de tweede keer georganiseerd door de Omgevingsdienst Midden-Holland in samenwerking met de gemeente. Met het project willen we leerlingen op een toegankelijke manier betrekken bij duurzaamheid en hen inspireren daar in de toekomst iets mee te doen.

We hopen dat de creatieve input van de leerlingen ook inspiratie geeft voor toekomstige projecten!